Glasräcke med klämfästen

Klassiskt glasräcke för dig med befintliga trästolpar eller som vill bygga nytt i tidlös design. Tillverkade av ultramarint rostfritt stål (2205) passar det även för dig som vill bygga ett glasräcke på bryggan vid havet.

Fast löpmeterpris och från 48 timmars produktion.Sereno GlassClamp

✓ Underhållsfritt
✓ Enkel montering
✓ Hög säkerhet
✓ Snabb produktion
FrakfrittⓘFrakt ingår på beställningar inom Sverige dit man kan köra med lastbil. Gäller endast kompletta räcken inkl glas. Vid reservdelar/lösa delar tillkommer frakt

Pris från 2200kr/m ⓘPriset är baserat på 10mm härdat glas och rundade klämfästen i SS2205 ultramarint rostfritt stål. Priset kan förändras beroende på dina val. Ring oss gärna om du har frågor

Designa ditt räcke här eller ring oss på  031 - 724 95 00

Ett klassiskt glasräcke för dig med befintliga stolpar

Vi ställer enormt höga krav på våra räcken och följer de byggnormer som finns i Sverige. Samma gäller våra klämfästen som är helgjutna i SS2205 Ultramarint rostfritt stål för att tåla det nordiska klimatet och även kunna stå vid havet. Vi har dessutom själva testat våra fästen genom att låta dem ligga i ett 20% saltbad tills vattnet dunstat bort och efter sex månader torkade vi bort de torkade saltkakorna utan en tillstymelse till rostfläckar. Vi vågar påstå att bättre klämfästen kan du inte hitta. I de tester vi gjort på Statens Tekniska Provningsinstitut (RISE) uppnådde fästena mer än 5 gånger de krav som Svenska Balkongföreningen ställer.

Vi anser att du som kund inte skall behöva känna till alla regler, därför har vi valt att endast arbeta med produkter som uppnår de krav som finns. Du kan vara trygg i att du har ett räcke som består som dessutom är helt underhållsfritt.

Dimensioner på klämfästen

Standardfästet är rundat och finns i högblankt och matt utförande

Sereno DC spec

Det fyrkantiga fästet är ett extra robust med högre hållbarhet. Till detta medföljer även en bottenplatta för dig som vill montera fästet i hörnet på ditt glas för ökad stabilitet och hållfasthet. Detta kan du specialbeställa genom att kontakta oss på 031 – 724 95 00 eller genom att beställa vårt standardfäste men lämna en kommentar i kassan.

Sereno SC spec 1Sereno SC spec 2

GLAS

Glaset som levereras med dessa är antingen 10mm härdat glas eller 10,76mm härdat och laminerat glas. Det går inte att använda tunnare eller tjockare glas till dessa fästen. Vi har valt att endast arbeta med 10mm och uppåt för att säkerheten skall vara i fokus. Ett 10mm härdat glas är mer än 5ggr så stryktåligt som ett standardlaminerat 8,76mm glas.

MONTERING

Samtliga räcken från oss är anpassade för att man skall kunna montera dem själv. Det viktigaste är att man är noggrann och att man tar måtten rätt inför beställning. Under fliken ”Mätanvisningar” kan du läsa mer om hur du gör för att mäta och beställa.

Mätinstruktioner för räckesbeställning

Mätanvisningar

När du anger måtten på uträknaren är det stumt mått mellan stolparna för varje sektion som vi efterfrågar. Exempel: Har du 1 meter mellan två stolpar skriver du helt enkelt 1000mm. Uträknaren räknar själv bort måttet för att fästet skall få plats så det behöver inte du tänka på.
Våra glas kommer i standardstorlekar med 25mm mellan varje storlek. Detta gör att uträknaren väljer det glaset som passar bäst till ditt angivna mått. Observera att luftspalten mellan glaset och stolpen/infästningen kan skilja sig upp till max 12mm.

Monteringsanvisningar

1. Skruva isär klämfästet
2. Märk ut på stolpen var klämfästena skall placeras.
3. Skruva fast delen av klämfästet som har skruvhål, på väggen eller stolpen. Du väljer själv vart du vill att det skall sitta men ett riktmärke kan vara ca 25% från glasets överkant respektive nederkant för att få ett symmetriskt utseende. Glöm då inte att glaset bör hamna högst 50mm från marken.
4. Tryck fast den medföljande gummipackningen för din glastjocklek, (tjockare gummi för tunnare glas och vice versa) på inner och ytter -del av klämfästet
5. Gör samma sak med dina andra fästen.
6. Lägg förslagsvis något på golvet som du kan ställa glasskivan på för att enkelt få glaset vågrätt. Du kan exempelvis använda en 45mm träregel (glaset får inte hamna högre än 50 mm från marken)
Obs! Var noggrann med att aldrig låta ett glas vila på dess hörn då detta är glasets absolut känsligaste punkt.
7. Ställ glasskivan och luta den mot dina fästen som du skruvat fast (ta hjärna hjälp så du inte behöver hålla glaset själv)
8. Kontrollera med vattenpass att glaset står rakt
9. Skruva sedan fast andra sidan av fästena så att de klämmer åt glaset.


VAD BEHÖVER JAG VETA?

Det finns en hel del regler att ta hänsyn till när man skall sätta upp ett räcke. Kortfattat så handlar det om säkerhet. Nedan finns lite info om vad Boverket säger om du vill snöa in dig.För dig som inte vill snöa in dig i alla regler så är här en kort sammanfattning. Där det finns risk för fall bör man ha ett räcke som är 1,1 meter högt. Glaset bör vara utformat så att det skyddar mot ett eventuellt fall. Vi rekommenderar då härdat och laminerat glas för bästa möjliga skydd.

BYGGNORMER

För en altan i markplan finns inga särskilda byggnormer att ta hänsyn till vid installation av räcke, förutom att glaset ska vara härdat eller laminerat. För ett räcke som ligger 1 våningsplan upp eller mer från mark finns dock ett antal normer att ta hänsyn till:

  • Räcket skall vara minst 110cm högt
  • Vertikala glipor får vara högst 10cm breda
  • Horisontella glipor får ej vara mellan 11-23cm höga (risk för barn att fastna)
  • Upp till 80cm höjd får räcket ej medge klättring
  • Glipa mellan golv och räckets underkant får vara max 5cm
  • Glasräcken bör ha laminerat glas om det är över 2 meter fallhöjd

Om balkongplattan befinner sig mer än 2m över markplan ska laminerat glas användas. Glaset ska klara kraven för klass 2 enligt SS-EN12600, vilket är ett förstörande prov avseende vilka krafter ett glas och dess infästningar tål. Våra räcken uppfyller samtliga svenska byggnormer och får således användas i Sverige. Mer om byggnormer: Boverkets Byggregler: BFS 2011:6, med ändringar till och med BFS 2016:13 Boverkets regler kring pool räcke. Boverkets regler kring räcken.

SÄKERHETSKRAV

 

Hur har vi testat?

För oss är säkerhet den viktigaste aspekten eftersom vi vet att våra räcken kommer att monteras där både barn, vuxna och husdjur vistas. Vi har därför valt att testa våra räcken på Statens Tekniska Provningsinstitut (RISE) enl de hårdaste kriterier som Boverket och Svenska Balkongföreningen framtagit. Det är ett flertal gedigna och omständiga tester där produkterna genomgår hårda prövningar för att se vad de tål. Vi vill att du som kund skall kunna vara trygg med ditt räcke. Vill du läsa om Balkongföreningens tekniska anvisningar kan du titta här: Tekniska anvisningar (s.22-24)

CE-Märkning?

Vi får ibland frågan om våra räcken är CE-Märkta, vilket vi förstår. Det är en form av trygghetsmärkning. Dock kan man inte CE-Märka ett räcke. Enkelt förklarat: för att något skall kunna CE-Märkas behöver produkten omfattas av en harmoniserad standard vilket räcken inte gör. Därför går det alltså inte att CE-Märka ett räcke. Vill du läsa mer om CE-Märkningar kan du läsa vidare på boverkets hemsida. Hur vet jag om min produkt omfattas?

Sereno klämfästen

Sereno GlassClamp är klämfästen till glas utan behov av hål i glaset. Glasfästets metall-delar är av Ultramarint rostfritt stål (2205). Detta gör dem perfekt lämpade för nordiskt klimat och garanterar både hållbarhet och finish i många år. Vi har testat alla våra fästen på Statens Provningsinstitut (RISE) baserat på vår föreslagna maxlängd (160cm). Branschstandarden brukar vara 120cm. Fästena höll måttet med råge. Faktum är att personalen på RISE valde att testa tung stöt till deras utrustnings maxgräns bara för att se var bristningsgränsen låg, de nådde inte den.

Fyrkantigt fäste

Detta robusta fäste levereras med en bottenplatta som kan monteras i nederkant på glaset vilket ger ett rejält skydd mot eventuella hörnskador och ännu bättre förutsättningar för att exempelvis större och tyngre glas inte skall kunna glida ner. 

Sereno GlassClamp Square

Glas

Vi använder alltid säkerhetsglas som standard i våra räcken. 10mm härdat glas är förvalt. Glashöjden har en fast höjd på 940mm och finns i längder för stolpavstånd mellan 81-1620mm. Behöver du fallhöjdsanpassat glas erbjuder vi även laminerat/härdat glas. Det går även att få Opalfrostat eller tonat.

Pris per löpmeter

Vi tillämpar ett fast löpmeterpris med 10mm härdat glas och Sereno DC klämfästen. För att få fram ett pris behöver du bara mäta avstånden mellan dina stolpar och mata in måtten under ”PRISFÖRSLAG”. Frakt ingår Frakt ingår på beställningar inom Sverige dit man kan köra med lastbil. Gäller endast kompletta räcken inkl glas. Vid reservdelar/lösa delar tillkommer frakt. Alla priser är inklusive moms.