Stolpfritt glasräcke

Ny patenterad räckesfot för enklare montering. Sereno PostFree Flex levereras med beslag i 2205 Ultramarint rostfritt stål. Med justerbara stolpfötter i nederkant som håller glaset stabilt på plats, får du både trygghet och vindskydd utan att tumma på utsikten.

3-6 veckors produktionstid vid standardutförande. Vi beställning av 10 mm härdat glas är produktionstiden endast från 48 timmar.
Sereno PostFree Flex
✓ Underhållsfritt
✓ Enkel montering
✓ Hög säkerhet
✓ Snabb produktion
FrakfrittⓘFrakt ingår på beställningar inom Sverige dit man kan köra med lastbil. Gäller endast kompletta räcken inkl glas. Vid reservdelar/lösa delar tillkommer frakt

Pris från 4000kr/m ⓘBeräknat på ett räcke på ca 16 meter med 12,76mm härdat säkerhetsglas. Priset kommer att förändras baserat på dina val och längd på räcke. Ring oss gärna om du har frågor

För pris, kontakta oss på  031 – 724 95 00 eller maila oss på info@rackesspecialisten.se

Du kan även rita ditt räcke och få pris direkt nedan

Ett snyggt räcke för maximal utsikt

Vi ställer enormt höga krav på våra räcken och följer de byggnormer som finns i Sverige. Sereno PostFree Flex levereras som standard med 12,76 mm härdat, laminerat, värmebehandlat glas för bästa möjliga styrka och skydd. Du kan beställa räcket med rostfri överliggare eller utan för maximal utsikt.

Vi anser att du som kund inte skall behöva känna till alla regler, därför har vi valt att endast arbeta med produkter som uppnår de krav som finns. Du kan vara trygg i att du har ett räcke som består som dessutom är helt underhållsfritt.

RÄCKETS DIMENSIONER

Räcket levereras som standard med 12,76 mm härdat+laminerat+värmebehandlat glas för högsta möjliga styrka och med en totalhöjd på 1,1 meter för att uppnå boverkets rekommendationer för fallhöjd. Räckesfoten stödjer dock många glasstorlekar och du kan därför anpassa ditt glasräcke nästan hur du vill. Nedan har du räckesfotens mått specificerade.

Räckesfotens dimensioner sett från sidan
PostFree Flex mått spec

Räckesfotens dimensioner från ovan med CC skruvhål för infästning

PostFree fot spec uppifrån

Justerbar räckesfot

Denna räckesfot är justerbar för att du enkalt skall kunna montera den även på ojämnt underlag utan att behöva shimsa för att få den i lod. Nedan visar ett exempel som är beräknat på en glashöjd på 1 meter. (Ju högre glas desto större blir måttet upptill.)

PostFree justerbarhet

ROSTFRITT STÅL

Räckesfoten är helgjuten i högsta stålkvalité som finns på marknaden, SS2205, också kallat ”Ultramarint Rostfritt Stål”. Marknadens standard har länge varit ett stål som heter 304 och som högst 316 (Även kallat A4 och Marint rostfrit stål). Vi har valt att använda 2205 för att vara säkra på att räcket skall kunna stå i vilken miljö som helst. Detta material är anpassat för extrema marina miljöer och kan utan problem sitta på en brygga vid havet utan att få rostfläckar. Det enda du behöver införskaffa är skruvar/bultar för att montera stolpen i underlaget (2st/stolpe).

MONTERING

Samtliga räcken från oss är anpassade för att man skall kunna montera dem själv. Det viktigaste är att man är noggrann och att man tar måtten rätt inför beställning. Under fliken ”Mätanvisningar” kan du läsa mer om hur du gör för att mäta.

Mätinstruktioner för räckesbeställning

När du gör dina mått efterfrågar vi CC mått vilket är en förkortning på ”centrum till centrum”. I det här fallet är det centrum av räckesfoten och mittlinjen på glaset. Glasets mittlinje följer alltså CC vilket gör att du kan planera var ditt räcke skall hamna. Obs! Man bör alltså inte ange yttermåttn av altanen för då hamnar halva räckesfoten utanför.

Att tänka på
Det är viktigt att dina stolpfötter får ordentlig infästning i träregel. Nedan ser du dimensionerna på foten så du kan planera hur du vill montera ditt räcke.

RÄCKESFOTENS DIMENSIONER PostFree fot med CC

Optimal infästning i dubbel regel

Ett räcke kan aldrig bli stabilare än underlaget. Dina räckesfötter måste skruvas fast i underliggande regel enligt bilden, det räcker alltså inte att fästa enbart i trall.

Hur mäter jag?

Med PostFree Flex är det relativet enkelt att mäta. Börja mäta från den punkt där du vill att ditt glas skall börja och mät i millimeter till nästa vinkel/avslut där du vill ha glasets avslut. Var noga med att måtten du anger är CC-mått (läs längst upp i denna ruta, även förklarat i bild nedan).

Exempel

Börja med att mäta första sträckan från punkt (a) där du önskar att räcket skall börja, till punkt (b) där du har din vinkel. (Har du ingen vinkel så mäter du till räckets avslut) Mät nästa sträcka från punkt (b) till punkt (c) där du vill att räcket skall avslutas.

PostFree Mätexempel

När du sedan använder vårt ritverktyg kommer det automatiskt att läggas mellanrum på 30mm mellan dina glasskivor och i hörnen. Detta för att glasen inte skall stå mot varandra och skava och även för att minska risken för susningar av vinden mellan dina glas.

Tips!

Hämta pdf:en längst ner på sedan som heter Mätanvisningar. Skriv ut pdf:en i skala 1:1 och klipp ut bilden på stolpfoten. Använd sedan den utskrivna foten som mall när du mäter ut ditt räcke. Se till att båda skruvhålen hamnar över regel.

Placering av räckesfötterna 15/100

För att planera infästningen av räckesfötterna brukar många följa 15/100 -modellen för att få ett symmetriskt utseende. Det finns inget krav på det utan är en estetisk fråga. Det är också bra att tänka igenom detta innan du lägger din beställning så att du vet att du har regel där du skall skruva fast räckesfötterna. Det som du bör tänka på ur säkerhetssynpunkt är att inte placera fötterna mer än 25% in från ytterkant då glaset kan riskera att bli svajigt15-100

Beräkningsexempel

Om glasets bredd är 1000 mm skulle då räckesfoten placeras 150 mm (1000 x 0,15 = 150) från glasets kant.

Hämta manual för utskrift nedan

VAD BEHÖVER JAG VETA?

Det finns en hel del regler att ta hänsyn till när man skall sätta upp ett räcke. Kortfattat så handlar det om säkerhet. Nedan finns lite info om vad Boverket säger om du vill snöa in dig.För dig som inte vill snöa in dig i alla regler så är här en kort sammanfattning.
Där det finns risk för fall bör man ha ett räcke som är 1,1 meter högt. Glaset bör vara utformat så att det skyddar mot ett eventuellt fall. Vi rekommenderar då härdat och laminerat glas för bästa möjliga skydd.

BYGGNORMER

För en altan i markplan finns inga särskilda byggnormer att ta hänsyn till vid installation av räcke, förutom att glaset ska vara härdat eller laminerat. För ett räcke som ligger 1 våningsplan upp eller mer från mark finns dock ett antal normer att ta hänsyn till:

  • Räcket skall vara minst 110cm högt
  • Vertikala glipor får vara högst 10cm breda
  • Horisontella glipor får ej vara mellan 11-23cm höga (risk för barn att fastna)
  • Upp till 80cm höjd får räcket ej medge klättring
  • Glipa mellan golv och räckets underkant får vara max 5cm
  • Glasräcken bör ha laminerat glas om det är över 2 meter fallhöjd

Om balkongplattan befinner sig mer än 2m över markplan ska laminerat glas användas. Glaset ska klara kraven för klass 2 enligt SS-EN12600, vilket är ett förstörande prov avseende vilka krafter ett glas och dess infästningar tål.

Våra räcken uppfyller samtliga svenska byggnormer och får således användas i Sverige.
Mer om byggnormer:
Boverkets Byggregler: BFS 2011:6, med ändringar till och med BFS 2016:13
Boverkets regler kring pool räcke.
Boverkets regler kring räcken.

SÄKERHETSKRAV

Hur har vi testat?

För oss är säkerhet den viktigaste aspekten eftersom vi vet att våra räcken kommer att monteras där både barn, vuxna och husdjur vistas. Vi har därför valt att testa våra räcken på Statens Tekniska Provningsinstitut (RISE) enl de hårdaste kriterier som Boverket och Svenska Balkongföreningen framtagit. Det är ett flertal gedigna och omständiga tester där produkterna genomgår hårda prövningar för att se vad de tål. Vi vill att du som kund skall kunna vara trygg med ditt räcke.

Vill du läsa om Balkongföreningens tekniska anvisningar kan du titta här: Tekniska anvisningar (s.22-24)

CE-Märkning?

Vi får ibland frågan om våra räcken är CE-Märkta, vilket vi förstår. Det kan upplevas som en form av trygghetsmärkning. En CE-Märkning innebär i korthet att man har bevisat att produkten stämmer överens med sin beskrivning/prestandadeklaration. Exempel: Påstående ”Denna produkt är gjord av följande material med följande prestanda”.  Testorgan (RISE) konstaterar att påståendet stämmer genom att utföra ett test i enlighet med en standard. Den säger egentligen ingenting om produktens lämplighet att användas i ett särskillt område eller om produktens säkerhet. CE-Märkning krävs på produkter som omfattas av en ”harmoniserad standard”. Räcken omfattas inte av någon harmoniserad standard. Däremot finns andra krav för räcken som just handlar om räckets lämplighet och säkerhet. Vi testar våra räcken i enlighet med Balkongföreningen som alltså testar just detta. Det är ett gediget test som testar räcket till sin yttre gräns för att se vad det klarar av. Du kan vara trygg med att ditt räcke håller och är säkert.

Vill du läsa mer om just CE-Märkningar kan du kika vidare på boverkets hemsida. Information om CE-Märkning Boverket.

Justerbar fot för enklare montering av ditt glasräcke

Den patenterade justerbara räckesfoten underlättar monteringen. Glasen justeras i foten. Det kan vara en utmaning att få glasen helt raka och jämna då underlaget sällan är helt rakt. I fasta stolpar eller räckesfötter utan möjlighet till justering måste man då shimsa för att glasen skall bli helt raka. Nu slipper du detta! Det gör at monteringen blir ännu enklare än tidigare.
Foten är producerad i ultramarint rostfritt stål, 2205 vilket gör att du slipper så kallade tefläckar med rost på ytan som behöver putsas med jämna mellanrum. Foten kan stå vid havet utan att det händer något med stålet vilket gör att glasräcket blir helt underhållsfritt förutom att du kanske vill rengöra glasen någon gång.

Sereno PostFree Flex

Designa ditt eget räcke

Med vårt ritverktyg kan du på en dator själv designa ditt eget räcke. Du skriver själv in dina mått, gör dina tillval och får fram pris direkt. Där finns möjlighet att göra tillval som Opalglas, tonat glas etc. Observera att leveranstiden förändras vid specialbeställningar. Som standard kommer räcket i 110cm höjd och med 12,76mm härdat/laminerat glas för ökad stabilitet och skydd.