Fransk Balkong i glas

Sereno Juliet är vårt svar på fransk balkong för dig som vill ha ett stilrent utseende som inte stör utsikten. Punktfästena levereras i Ultramarint rostfritt stål SS2205 och är helt underhållsfria. Levereras som standard i 12,76 mm härdat laminerat och värmebehandlat glas för att tåla mycket stryk. Kvalitét och säkerhet utan att tumma på designen.

Kontakta oss för beställning på
031-724 95 00 eller info@rackesspecialisten.se


Pris från 4900kr/st ⓘBaserat på våra standardstorlekar, Small, Medium och Large. Vid specialbeställningar beräknas priset per order. Överliggare på våra standardstorlekar kostar 1200 kr

Fransk balkong Sereno Juliet

  Fransk balkong för den stilmedvetne

  Vi ställer enormt höga krav på våra räcken och följer de byggnormer som finns i Sverige. Detta gäller självklart även vår franska balkong, Sereno Juliet. I de tester vi gjort på Statens Tekniska Provningsinstitut (RISE) uppnådde även detta räcke mer än 5 gånger de krav som Svenska Balkongföreningen ställer. Här får du en elegant fransk balkong som inte minskar din utsikt. Låt utsikten tala för sig själv.

  Vi anser att du som kund inte skall behöva veta alla regler som finns utan har valt att endast arbeta med produkter som uppnår de krav som finns. Du kan vara trygg i att du har en säker produkt som dessutom är ruggigt snygg.

  PUNKTFÄSTETS SPECIFIKATIONER

   

  MÅTT

  ROSTFRITT

  Punktfästena till Sereno Juliet är helgjutna i SS 2205 Ultramarint rostfritt stål. Det är den högsta formen av rosfritt stål som marknaden kan erbjuda. Detta gör att du inte skall behöva oroa dig för så kallade tefläckar (ytrost) med tiden. Det är även den stålformen med högst densitet vilket gör den oerhört slitstark. Detta innebär att godset kan vara ganska nätt och ändå tåla extrema krafter.

  Glas

  Sereno Juliet kommer med standardutförandet 12,76mm laminerat säkerhetsglas. Glaset har testats med maximalvikt och tryck enligt svenska balkongföreningens standard. På bilden kan du se hur glasets utformning ser ut (ej skalenlig bild)

   

  MONTERING

  Samtliga räcken från oss är anpassade för att man skall kunna montera dem själv. Det viktigaste är att man är noggrann och att man tar måtten rätt inför beställning. Under fliken ”Mätanvisningar” kan du läsa mer om hur du gör för att mäta och beställa.

  Mätinstruktioner för räckesbeställning

  Välj bredd på Fransk Balkong baserat på dörröppningens mått

  Dimensioner på franska balkongen

  Alla storlekar är 1150mm höga och skall monteras med 5cm glas nedanför tröskelns nederkant för att glasets överkant skall hamna på 1100mm över tröskelns kant. Punktfästena är placerade med centrum 75mm från respektive ytterkant. Balkongen finns i tre standardbredder

  Small

  För dörröppningar 800mm eller smalare
  Glasets yttermått 1000mm bred och 1150mm hög
  Centrummått mellan punktfästen är 850mm

  Medium

  För dörröppningar 900mm eller smalare
  Glasets yttermått 1100mm bred och 1150mm hög
  Centrummått mellan punktfästen är 950mm

  Large

  För dörröppningar 1000mm eller smalare
  Glasets yttermått 1200mm bred och 1150mm hög
  Centrummått mellan punktfästen är 1050mm

  Mätning

  När du mäter vilken storlek du ska ha får du mäta vilken bredd din öppning har och vart du har något att fästa i. För kraftigaste infästning är det en fördel om punktfästen kan sättas i en regel, men med rejäla fasadbrädor eller en betongfasad går det även att fästa direkt i fasaden. På ett trähus, eller ett putsat hus med regelstomme börjar i de flesta fall regeln mellan 10-20mm utanför dörrkarmen, eller ca. 30-40mm från dörrfodret. Tegel eller betonghus har oftast inte en regelstomme att ta hänsyn till. Punktfästet är 50mm i diameter. Det innebär att om man använder största öppningsmåttet kommer punktfästet att ligga kant i kant med öppningen och infästningen blir då 25mm från öppningens ytterkant.

  Juliet Small exempel

  På bilden nedan kan du se ett exempel på hur måtten ser ut på storleken small – för dörröppningar 800mm eller smalare

  VAD BEHÖVER JAG VETA?

  Det finns en hel del regler att ta hänsyn till när man skall sätta upp ett räcke. Kortfattat så handlar det om säkerhet. Nedan finns lite info om vad Boverket säger om du vill snöa in dig. För dig som inte vill snöa in dig i alla regler så är här en kort sammanfattning. Där det finns risk för fall bör man ha ett räcke som är 1,1 meter högt. Glaset bör vara utformat så att det skyddar mot ett eventuellt fall. Vi rekommenderar då härdat och laminerat glas för bästa möjliga skydd.

  BYGGNORMER

  För en altan i markplan finns inga särskilda byggnormer att ta hänsyn till vid installation av räcke, förutom att glaset ska vara härdat eller laminerat. För ett räcke som ligger 1 våningsplan upp eller mer från mark finns dock ett antal normer att ta hänsyn till:

  • Räcket skall vara minst 110cm högt
  • Vertikala glipor får vara högst 10cm breda
  • Horisontella glipor får ej vara mellan 11-23cm höga (risk för barn att fastna)
  • Upp till 80cm höjd får räcket ej medge klättring
  • Glipa mellan golv och räckets underkant får vara max 5cm
  • Glasräcken bör ha laminerat glas om det är över 2 meter fallhöjd

  Om balkongplattan befinner sig mer än 2m över markplan ska laminerat glas användas. Glaset ska klara kraven för klass 2 enligt SS-EN12600, vilket är ett förstörande prov avseende vilka krafter ett glas och dess infästningar tål. Våra räcken uppfyller samtliga svenska byggnormer och får således användas i Sverige. Mer om byggnormer: Boverkets Byggregler: BFS 2011:6, med ändringar till och med BFS 2016:13 Boverkets regler kring pool räcke. Boverkets regler kring räcken.

  SÄKERHETSKRAV

  Hur har vi testat?

  För oss är säkerhet den viktigaste aspekten eftersom vi vet att våra räcken kommer att monteras där både barn, vuxna och husdjur vistas. Vi har därför valt att testa våra räcken på Statens Tekniska Provningsinstitut (RISE) enl de hårdaste kriterier som Boverket och Svenska Balkongföreningen framtagit. Det är ett flertal gedigna och omständiga tester där produkterna genomgår hårda prövningar för att se vad de tål. Vi vill att du som kund skall kunna vara trygg med ditt räcke. Vill du läsa om Balkongföreningens tekniska anvisningar kan du titta här: Tekniska anvisningar (s.22-24)

  CE-Märkning?

  Vi får ibland frågan om våra räcken är CE-Märkta, vilket vi förstår. Det kan upplevas som en form av trygghetsmärkning. En CE-Märkning innebär i korthet att man har bevisat att produkten stämmer överens med sin beskrivning/prestandadeklaration. Exempel: Påstående ”Denna produkt är gjord av följande material med följande prestanda”.  Testorgan (RISE) konstaterar att påståendet stämmer genom att utföra ett test i enlighet med en standard. Den säger egentligen ingenting om produktens lämplighet att användas i ett särskillt område eller om produktens säkerhet. CE-Märkning krävs på produkter som omfattas av en ”harmoniserad standard”. Räcken omfattas inte av någon harmoniserad standard. Däremot finns andra krav för räcken som just handlar om räckets lämplighet och säkerhet. Vi testar våra räcken i enlighet med Balkongföreningen som alltså testar just detta. Det är ett gediget test som testar räcket till sin yttre gräns för att se vad det klarar av. Du kan vara trygg med att ditt räcke håller och är säkert.

  Vill du läsa mer om just CE-Märkningar kan du kika vidare på boverkets hemsida. Information om CE-Märkning Boverket.

  Kraftig konstruktion

  Glasen är mycket kraftiga och hela 12,76mm tjocka. Glasen är både härdade och laminerade för högsta säkerhet. Räcket är fallhöjdsanpassat med en höjd på 110cm. Du kan välja mellan 3 olika storlekar beroende på dörröppningarna 80, 90 eller 100cm. Motsvarande Small, Medium & Large.

  Elegant komplement

  Sereno Juliet ger ett modern och minimalistiskt utseende i hög kvalité. Punktfästena är gjutna i 2205 Ultramarint stål. Glaset ger största möjliga ljusinsläpp och går att välja med eller utan handledare. Handledaren kommer i 316 Marint stål.