Glasräcke i Aluminium

Stilrent och underhållsfritt glasräcke i aluminium, utan några synliga skruvar eller fästen. Tillverkad i högsta kvalité för att tåla det nordiska klimatet. Detta är vårt säkraste räcke och når över 5 ggr de krav som ställs på balkongräcken i Sverige.
✓ UnderhållsfrittSereno Aluminium
✓ Enkel montering
✓ Hög säkerhet
✓ Från 48 timmars produktion
FraktfrittⓘFrakt ingår på beställningar inom Sverige dit man kan köra med lastbil. Gäller endast kompletta räcken inkl glas. Vid reservdelar/lösa delar tillkommer frakt

Pris från 3450kr/m ⓘBeräknat på ett räcke på ca 16 meter med 10mm härdat säkerhetsglas. Priset kommer att förändras baserat på dina val och längd på räcke. Ring oss gärna om du har frågor

För pris, kontakta oss på  031 – 724 95 00 eller maila oss på info@rackesspecialisten.se.

Du kan även rita ditt räcke och få pris direkt nedan

Ett snyggt och säkert räcke

Vi ställer enormt höga krav på våra räcken och följer de byggnormer som finns i Sverige. Vi vågar påstå att vårt aluminiumräcke Sereno AL är det säkraste räcket du kan hitta i Sverige. I de tester vi gjort på Statens Tekniska Provningsinstitut (RISE) uppnådde räcket mer än 5 gånger de krav som Svenska Balkongföreningen ställer. Vid ordentlig infästning i överkant och underkant når räcket över 3 kilonewton i styrka vilket är kraven för kravallstaket.

 

Vi anser att du som kund inte skall behöva känna till alla regler, därför har vi valt att endast arbeta med produkter som uppnår de krav som finns. Du kan vara trygg i att du har ett räcke som består som dessutom är helt underhållsfritt.

 

RÄCKETS DIMENSIONER

ckets aluminiumhandledare är 78mm bred, räckets höjdmått ser du på bilden nedan.

Stolpfoten och stolpens mått

 

 

ALUMINIUMDETALJER OCH SKRUV

Våra aluminiumdetaljer är tillverkade av naturanodiserad aluminium med hög finish. Inga skruvar är synliga. De medföljande skruvarna är i rostfritt stål. Det enda du behöver införskaffa är skruvar/bultar för att montera stolpen i underlaget (2st/stolpe).

GLAS

Vi använder oss av 10mm härdat glas eller, om det föreligger risk för fall, 10,76mm laminerat härdat/värmeförstärkt glas.
Vårt räcke i glas/aluminium är i princip underhållsfritt. Inga särskilda åtgärder behöver vidtas för att räcket ska bevaras. Om glas- och aluminiumytorna blir smutsiga kan det enkelt spolas av med vattenslang och tvättas med exempelvis biltvättmedel. Den stora fördelen med aluminium jämfört med rostfritt är att det inte kan rosta. Ett system i rostfritt stål rostar över tid även om det är tillverkat i AISI 316 stål (marint rostfritt), vilket kräver att räcket behöver visst underhåll för att undvika rostfläckar.

MONTERING

Samtliga räcken från oss är anpassade för att man skall kunna montera dem själv. Det viktigaste är att man är noggrann och att man tar måtten rätt inför beställning. Under fliken ”Mätanvisningar” kan du läsa mer om hur du gör för att mäta och beställa.

Mätinstruktioner för räckesbeställning

CC – Mått

När du gör dina mått efterfrågar vi CC mått vilket är en förkortning på ”centrum till centrum”. I det här fallet är det centrum av stolpen. Glasets mittlinje följer även CC vilket gör att du kan planera var ditt räcke skall hamna.

Exempel

Nästan ingen altan är identisk men det här är ett vanligt upplägg där ena änden av räcket skall fästas i vägg (a). I ritverktygen väljer du ”väggfäste” eller ”halvstolpe”. Andra änden av räcket står öppet och fästs inte i vägg (b). I ritverktyget väljer du ”öppet avslut”.

Då kan du mäta enligt följande.

Skall du fästa i vägg?
Planerar du att fästa ditt räcke i vägg, skall du mäta stumt mått från vägg till CC på nästa hörn enligt (a) ovan.

 

Räckesfot

Tips! Hämta pdf:en längst ner på sedan som heter Mätanvisningar. Skriv ut sidan 2 i skala 1:1 och klipp ut bilden på stolpfoten. Använd sedan den utskrivna foten som mall när du mäter ut ditt räcke. Se till att båda skruvhålen hamnar över regel.

image description

Optimal infästning i dubbel regel
OBS! Ett räcke kan aldrig bli stabilare än underlaget. Dina stolpar måste skruvas fast i underliggande regel enligt bilden nedan, det räcker alltså inte att fästa enbart i trall.

 

VAD BEHÖVER JAG VETA?

Det finns en hel del regler att ta hänsyn till när man skall sätta upp ett räcke. Kortfattat så handlar det om säkerhet. Nedan finns lite info om vad Boverket säger om du vill snöa in dig.För dig som inte vill snöa in dig i alla regler så är här en kort sammanfattning.
Där det finns risk för fall bör man ha ett räcke som är 1,1 meter högt. Glaset bör vara utformat så att det skyddar mot ett eventuellt fall. Vi rekommenderar då härdat och laminerat glas för bästa möjliga skydd.

BYGGNORMER

För en altan i markplan finns inga särskilda byggnormer att ta hänsyn till vid installation av räcke, förutom att glaset ska vara härdat eller laminerat. För ett räcke som ligger 1 våningsplan upp eller mer från mark finns dock ett antal normer att ta hänsyn till:

  • Räcket skall vara minst 110cm högt
  • Vertikala glipor får vara högst 10cm breda
  • Horisontella glipor får ej vara mellan 11-23cm höga (risk för barn att fastna)
  • Upp till 80cm höjd får räcket ej medge klättring
  • Glipa mellan golv och räckets underkant får vara max 5cm
  • Glasräcken bör ha laminerat glas om det är över 2 meter fallhöjd

Om balkongplattan befinner sig mer än 2m över markplan ska laminerat glas användas. Glaset ska klara kraven för klass 2 enligt SS-EN12600, vilket är ett förstörande prov avseende vilka krafter ett glas och dess infästningar tål.

Våra räcken uppfyller samtliga svenska byggnormer och får således användas i Sverige.
Mer om byggnormer:
Boverkets Byggregler: BFS 2011:6, med ändringar till och med BFS 2016:13
Boverkets regler kring pool räcke.
Boverkets regler kring räcken.

 

SÄKERHETSKRAV

 

Hur har vi testat?

För oss är säkerhet den viktigaste aspekten eftersom vi vet att våra räcken kommer att monteras där både barn, vuxna och husdjur vistas. Vi har därför valt att testa våra räcken på Statens Tekniska Provningsinstitut (RISE) enl de hårdaste kriterier som Boverket och Svenska Balkongföreningen framtagit. Det är ett flertal gedigna och omständiga tester där produkterna genomgår hårda prövningar för att se vad de tål. Vi vill att du som kund skall kunna vara trygg med ditt räcke.

Vill du läsa om Balkongföreningens tekniska anvisningar kan du titta här: Tekniska anvisningar (s.22-24)

CE-Märkning?

 Vi får ibland frågan om våra räcken är CE-Märkta, vilket vi förstår. Det råder en del förvirring kring frågan om man ska CE-Märka ett räcke. Kortfattat så är svaret kanske oväntat nog nej. Även om man skulle vilja det så kan man inte det då det endast gäller bärande konstruktioner som täcks av en ”harmoniserad standard” vilket räcken inte gör. För att CE-Märka ett räcke behöver man kunna utföra ett test baserat på något som heter SS-EN 1090, men det testet gäller inte för räcken. Däremot kan man testa ett räckes bärfastighet och mycket annat genom att följa Balkongföreningens anvisningar. Balkongföreningens tester fokuserar enormt mycket på just säkerheten på räcket. Sereno AL uppfyller de krav som finns och mer där till (ca 5ggr mer än kraven för att bli godkännd). Men om du ändå vill nörda ner dig lite mer om just CE-Märkningar så kan du läsa på följande länkar på boverkets hemsida. Fråga gärna oss om du vill veta mer!

Information kring SS-EN 1090 och vad som gäller för räcken

Övrig information gällande CE-märkning av bärande konstruktioner i stål och aluminium

Aluminiumräcke med unik konstruktion

Tack vare den unika designen syns inga skruvar eller överlappande hörn. Glaset löper in i stolpen och behöver därför inga synliga fästen. Du får en stabil konstruktion med ett rent uttryck. Då hela räcket är tillverkat i naturligt anodiserat aluminium är det dessutom helt underhållsfritt.

Komplett med monteringskit

Räcket levereras komplett som byggsats med monteringskit och manual för en enkel och smidig montering. Det enda du behöver stå för själv är skruvar för infästning och verktyg.

Designa ditt eget räcke

Med vårt ritverktyg kan du själv designa ditt eget räcke. Du skriver själv in dina mått, gör dina tillval och får fram pris direkt. Där finns möjlighet att göra tillval som Opalglas, tonat glas etc. Observera att leveranstiden förändras vid specialbeställningar. Som standard kommer räcket i 110cm höjd och med 10mm härdat glas.